TOPlist

 


Ateliér - malba, kresba, tisk / Recepty na výrobu barev

Vaječná tempera

Žloutková váječná tempera, které používali staří mistři k malbě temperových tabulkových obrazů.

30 g vaječného žloutku

20 g lněného oleje nebo makového

20 - 30 g vlažné převařené nebo destilované vody

Když dobrým utřením vznikla dokonalá emulse, přidáváme potřebné množství vlažné vody, t.j. asi 15 až 20 objemových dílů vody, až emulsidostatečně zředíme.

 

Tempera z kaseinu a oleje

2 objemové díly kaseinu

1 objemový díl lněného oleje

1 objemový díl vlažné převařené vody nebo destilované

 

Vosková tempera

2 objemové díly včelího vosku

2 objemové díly ricínového oleje

2 objemové díly terpentinového oleje

4 objemové díly arabské klovatiny na husto rozmočené v poměru 1 díl klovatiny - 1 díl vody