Vosky
Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednofunkčních alkoholů. Nejčastějšími mastnými kyselinami obsaženými ve voscích jsou kyselina palmitová, kyselina laurová, kyselina myristová či kyselina stearová, pak je doplňují další nasycené kyseliny. Vosky se vyskytují v přírodě jak u rostlin, tak u živočichů. Jsou odolné vůči hydrolýze a nepodléhají enzymatickému rozkladu, proto nejsou stravitelné. Slouží k ochraně před vysycháním i před průnikem patogenů. U rostlin a živočichů je možné najít na povrchu těla, případně jsou produkovány ke stavbě obydlí (hlavně u hmyzu). Vosky přírodního původu kromě výše zmíněných látek obsahují spoustu příměsí dalších látek (volné karboxylové kyseliny, alkoholy, steroly atd.)
- Akce
- TOP produkt
- TOP produkt
- Akce
- Akce
- Akce
- Akce
- Akce