- Štítky blogu
- barvy
- návod
- pigmenty
- recept
- tmelení
- štětec
- dárkový poukaz
- literatura
- knihy
- nářadí
- knihařské potřeby
- akvarel
- zpevňovač
- olej
- klih
- Lepení
- textil
- malba
- olejové barvy
- zlacení
- injektáže
- LEDAN
- vzorník
- soli
- odsolování
- zábal
- arbocel
- Laropal A 81
- Aldehydová pryskyřice
- syntetické pryskyřice
- Paraloid
- PVAc
- PVB
- Regalrez
- restaurování
- konzervace
- konsolidant
- obrazový lak
- lepidlo na keramiku
Oleje v umění a restaurování - jednoduše a přehledně

Když se řekne "olej", myslí se tím nejčastěji mastná kapalina, nerozpustná ve vodě. V širším slova smyslu jde ale spíše o vyjádření určitého fyzikálního stavu – olejovitý – což v praxi často zahrnuje po chemické stránce velmi odlišné látky (jedlé oleje, éterické oleje, mazací tuky, silikonový olej apod.).
Zajímavostí je, že samotné slovo olej pochází z latinského slova oleum (olivový olej), které vzniklo ze starořeckého slova oliva, označujícího plod olivovníku.
V naší nabídce se zaměřujeme na materiály používané primárně pro restaurování, související řemesla a výtvarnou tvorbu. Které to jsou a jak je dělíme?
Přírodní oleje
Oleje rostlinného původu, které se tradičně používají v umění a restaurování. Mají schopnost tvořit po vyschnutí pevné, hladké a elastické filmy (tzv. vysychavé oleje). Používají se jako pojiva barev, laků nebo samostatně jako povrchové úpravy. Získávají se lisováním (lněný, makový, ořechový).
Esenciální oleje (Silice)
Aromatické látky nemísitelné s vodou, extrahované destilací a lisováním z rostlin (květy, listy, kůra, pryskyřice). Využívají se jako přídavné látky, rozpouštědla a k čištění a odmašťování. Nejznámějším zástupcem je terpentýnový olej.
Technické oleje
Zahrnují materiály uměle vyrobené v chemickém průmyslu z ropných nebo jiných přírodních produktů. Uplatňují se jako přídavné látky, maziva, konzervanty a samostatné povrchové úpravy (např. minerální či parafínový olej).
1. Přírodní vysychavé oleje
Lněný olej a jeho varianty
- Zdroj: Semena lnu (Linum usitatissimum).
- Složení: Triglycerid kyseliny palmitové, stearové, olejové, linolové a linolenové.
- Způsob získávání: Lisování lněných semínek. Zpracováním se odstraňují příměsi, kvalita závisí na způsobu lisování a regionu.
- Vlastnosti: Nažloutlá čirá kapalina. Rozpustný v aromatických rozpouštědlech, éterech, terpentýnu. Vyschnutí filmu do 5 dnů (vyschnutý film je vysoce elastický).
- Použití: Tradiční pojivo olejových barev a laků, součást temperových systémů a olejově-pryskyřičných laků, izolace (trenek) pod zlacení. V malbě prokazatelně používán již od 12. století.
Lněný olej (český)
Čirý žlutý olej českého původu získávaný lisováním nebo extrakcí ze semen Inu. Lněný olej lisovaný za studena má zlatou barvu a zasychá do pevného, odolného filmu. Časem však může zežloutnout.
Detail v e-shopuLněný olej se sikativem
Český lněný olej, do kterého je z výroby přidáno speciální kobaltové sikativum pro dramatické urychlení doby vysychání olejového filmu.
Detail v e-shopuLněný olej ze Švédska
Považován za vůbec nejkvalitnější lněný olej díky vyššímu obsahu mastných kyselin. Skvěle smáčí pigmenty a tvoří stabilní linoxinové filmy. První fáze samooxidace trvá asi 48 hodin, úplné vyzrávání trvá roky a dodává nátěru neuvěřitelnou pevnost a stabilitu.
Detail v e-shopuLněný olej, lisovaný za studena (Německo)
Tradiční vysoká kvalita s velkým obsahem nenasycených mastných kyselin a vynikajícími sušicími vlastnostmi. Ideální k výrobě vařených olejů (fermeží) a pro přípravu třených barev.
Detail v e-shopuLněný olej, zahuštěný sluncem (Mastný olej)
Tzv. Oleum crassum. Vzniká pomalým vstřebáváním kyslíku na slunečním světle (při přísné kontrole proti spadu nečistot a vzniku slupky). Způsobuje, že barva "taje", ale i v silných pastózních vrstvách bezpečně a rychle prosychá.
Detail v e-shopuStojanový olej ze lněných semen, 45 P
Konzistence podobná medu. Zahřívá se bez přístupu kyslíku, čímž se zamezuje oxidaci. Žloutne podstatně méně než běžné lněné oleje, zasychá do odolného, vysoce lesklého filmu. Skvělý pro míchání médií (vynikající rozliv barev).
Detail v e-shopuStojanový olej ze lněných semen, 450 P
Částečně polymerovaný a extrémně zahuštěný olej. Doporučován pro tiskové laky a přípravu hustých, pastózních malířských médií.
Detail v e-shopuLněný olej, lakový (Rafinovaný)
Extrahuje se za tepla pomocí vyššího tlaku. Ačkoliv je zpočátku velmi světlý, časem může výrazněji žloutnout. Používá se primárně k výrobě levnějších olejových barev a laků. Schne do tvrdého filmu.
Detail v e-shopuLněná fermež (2x vařený olej)
Velmi kvalitní, 2x vařený lněný olej. Kromě klasické konzervace dřeva v interiérech se hojně používá k výrobě tiskařských barev a v ocelářském průmyslu jako spolehlivý inhibitor koroze. K dispozici je i Fermež se sikativy (urychlená) nebo Kremer lněná fermež (bez kobaltu).
Detail v e-shopuOlej z vlašských ořechů a jeho varianty
- Zdroj: Jádra vlašských ořechů (Juglans regia).
- Vlastnosti: Schne pomaleji než lněný olej, ale rychleji než makový. Hlavní výhodou je, že má jen velmi malý sklon ke žloutnutí. Zasahuje do velmi elastického filmu.
- Použití: Ideální pojivo pro světlé a bílé olejové barvy (kde lněný olej dělá neplechu žloutnutím). Hojně používaný již od 17. století italskými mistry.
Olej z vlašských ořechů (Rafinovaný / Lisovaný za studena)
Velmi čistý, málo žloutnoucí olej filtrovaný bez dalších chemických úprav. Rychlostí schnutí se blíží spíše makovému oleji než lněnému. Zlatý standard pro míchání jemných světlých odstínů. K dispozici je také Ořechový olej sikatovaný (urychlený) nebo Olej zahuštěný sluncem (mastný ořechový lak s vyšší kapacitou pojmutí pigmentu).
Detail v e-shopuMakový olej a další přírodní oleje
- Zdroj: Semena máku (Papaver somniferrum).
- Vlastnosti: Schne velmi pomalu (nejpomaleji z hlavních malířských olejů). Žloutne minimálně. Filmy ale nejsou tak pevné a olej má po letech tendenci opětovně měknout (větší kontrakce a riziko krakel).
- Použití: Zmírňuje rychlost schnutí ostatních barev, excelentní pro techniku "mokrý do mokrého" (alla prima).
Makový olej (čistý)
Zabraňuje pnutí při schnutí malby. Pozor: Makový olej neztvrdne zcela jako lněný. Neměl by se používat na příliš mastné a nesavé podklady a obrazy na něm postavené (zejména v pastách) by se raději neměly finálně lakovat, aby mohly "dýchat".
Detail v e-shopuRicinový olej (a Stojanový ricinový olej)
Ricinový olej v přirozeném stavu nevysychá, a proto není vhodný jako pojivo pro barvy! Používá se ale s oblibou (v množství 3–5 %) jako skvělé změkčovadlo šelaku v lihu. Upravený Stojanový ricinový olej pak dodává extra pružnost lakům.
Detail v e-shopuTungový olej (a Tungový lak)
Vyrábí se lisováním semen ořechu tungového stromu. Polymeruje rychleji než lněný olej a vytváří tvrdý, matný pryskyřičný povrch. Extrémně odolný proti vlhkosti, otěru a UV záření (Tungový olejový lak je fantastický pro lodě, schodiště a frekventované dřevěné podlahy).
Detail v e-shopuPoloolej Kremer (Základovací nátěr)
Tradiční směs vařeného lněného oleje s jedlovým terpentýnem a sikativem. Díky vysokému obsahu rozpouštědel proniká hluboko do dřeva a kamene. Ideální jako primární izolační nátěr před dalším lakováním.
Oleje Lignofix (Teak a Exteriér)
Zušlechtěné přírodní lněné oleje určené pro oživení a konzervaci dřeva. Chrání pergoly, ploty a zahradní nábytek před UV zářením a povětrnostními vlivy. Dřevo nepraská a neolupuje se.
Detail v e-shopu2. Esenciální oleje a ředidla
Terpentýnový olej (a Balzámový olej)
Základní, prchavý olej přírodního původu, získávaný z pryskyřice borovic. Nejpoužívanější přípravek k ředění olejových barev a malířských laků. (Pozor: Není vhodný k ředění fixativů!). Nejkvalitnější, čistou variantou je Terpentýnový balzámový olej získávaný parní destilací.
Terpentýnový kalafunový olej (Hustý / Střední / Řídký)
Vyrábí se vařením kalafuny a jejím následným rozpuštěním v horkém terpentýnu. Je to absolutně preferovaný lakový systém pro přípravu dokonalých průhledných a ušlechtilých povrchů – například při výrobě a lakování mistrovských houslí.
Hřebíčkový olej
Má obrovskou dezinfekční schopnost a v malířství se historicky používal jako retardér (zpomalovač schnutí). Je extrémně silný a musí se přidávat pouze po kapkách! (Silně rozpouští spodní nedosušené barevné vrstvy, což může vést ke zčernání malby).
Rozmarýnový, Eukalyptový a Cedrový olej
Esenciální oleje se silnými antibakteriálními, fungicidními a konzervačními účinky. Rozpouští se v alkoholech a využívají se jak k ošetření barev a ochraně dřeva proti roztočům (cedr), tak v jemné kosmetice a mikroskopii (imerzní oleje).
Levandulový olej (Přírodní / Rekonstruovaný)
Získává se destilací květů. V malířství velmi oblíbené organické ředidlo a vynikající rozpouštědlo pro velmi jemné a choulostivé laky (a nanášení vypalovacích barev na porcelán). Působí jako konzervant.
3. Technické a speciální oleje
Bílý olej (Parafínový / Vazelínový olej)
Čirá, bezbarvá, čistá směs uhlovodíků. Vynikající mazivo pro hodinářství a cennou mechaniku. Často se objevuje i v kožní kosmetice. Je zcela nerozpustný ve vodě i alkoholu (lze ho rozpustit v éteru nebo benzenu).
Tvrdý rychleschnoucí olej Kremer (Lesk a Mat)
Mistrovská uvařená směs pryskyřice a lněného oleje. Navzdory temně černé barvě v láhvi tvoří světlý a naprosto čirý film. Slouží k rychlému dotvrzení barev, jako povětrnostně odolný lak (např. na kámen) a jako tradiční médium pro malbu historických ikon.





























